Jäänmurtaja hanke on jatkoa Kotkan ja Haminan nuoriso-orkesterin piccolorumpuryhmälle, jossa käynnistetään ryhmän toimintaa säännöllisellä opetuksella syksyllä 2021 samalla lisäten soitinvalikoiman signaali- ja fanfaaritorvet. Ryhmä kootaan Kotkan ja Haminan nuoriso-orkestereiden soittajista, jotka opiskelevat Kotkan seudun musiikkiopistossaan puhaltimia tai lyömäsoittimia.
Hankkeen tavoitteena on käynnistää nuoriso-orkesterin yhteyteen uudenlainen yhteismusiikin muoto, jolle tavoitellaan myös alueellista omaleimaisuutta. Ryhmän toiminta perustuu perinteisiin instrumentteihin, naruviritteisiin marssirumpuihin ja fanfaaritorviin, sekä piccolohuiluun joka paremmasta soitettavuudestaan johtuen korvaa kokoonpanossa perinteistä fife -huilua. Tämä ainutlaatuinen projekti kunnioittaa suomalaisen puhallinmusiikin perinteitä aina sotilasmusiikin historiasta alkaen, saattaen sen tähän päivään, tämän päivän nuorille ja heidän tunnistamalleen musikille. Kouluttajina käytetään oman alueen ammattipedagogeja ja alan huippuammattilaisia mestarikurssien muodossa.
Hankkeen päärahoitus tulee Kymenlaakson rahastosta myönnetystä apurahasta ja sen opetustoimintaa on tukemassa kansalaisfoorumi. Hankkeen käytössä olevien rumpujen hankintaa on tukenut niinikään Kymenlaakson rahasto sekä paikalliset yritykset arvokkailla stipendeillään. Piccolohuilujen hankintaa on tukenut Kotkan seudun musiikkopistolle opetushallitus. Kotkan seudun musiikkiopisto tukee hanketta myös hyväksymällä ryhmän opetukseen osallistumisen musiikkiopintojen valinnaisaineeksi. Hankkeeseen sisältyy myös signaalitorvien ja fanfaaritrumpettien hankinta täydentämään soitinvalikoima tavoitteen mukaiseksi.
Hankkeen päätoimijana on Kotkan Nuoriso-orkesteriyhdistys ry. ja sen koordinoinnista vastaa Vesa Kankare. Jäänmurtajan taiteellisena johtajana toimii kapellimestari Anne Kankare. Lisäksi opetuksesta vastaa huilunsoitonopettaja Noora Karjalainen ja trumpetinsoitonopettaja Vitoldas Sokolnikas. Rummunsoiton opetuksen järjestelyistä vastaa Vesa Kankare.
Koulutus ajoittuu syksylle 2021, jakautuen noin kahdeksaan yhteiseen harjoituspäivään ja pienryhmien harjoituksiin. Suunnitelmissa on myös järjestää nuoriso-orkesterin leirien yhteyteen ryhmän harjoituksia. Esiintymisissä tähdätään loppuvuoden tilaisuuksiin ja pidemällä tähtäimellä Junior Tattooseen 2022 kesällä.
Hankkessa on varattu resursseja myös uuden musiikin sovittamiseen tälle ryhmälle, tavoitteena yhdistellä uutta ja vanhaa mielenkiintoisella tavalla ja samalla tustustuttaa soittajia sekä yleisöä näiden perinteisten instrumenttien maailmaan. Ryhmän musiikkiin tuodaan mukaan myös visuaalisuutta liikkeessä tapahtuvan soiton ja erilaisten koreografisten elementtien muodossa.
Jäänmurtaja kantaa nimensä veroisesti symboliikkaa niin Kotkan ja Haminan nuorisopuhallinorkestereiden ennakkoluulottomasta yhdistymisestä, kuin ensimmäisestä nuorten muodostamasta tämän tyyppisestä seremoniaryhmästä koko Suomessa. Nimessä korostuu myös alueen merellisyys ja vahva puhallinmusiikin kulttuuri.
Kotkan ja Haminan Nuoriso-orkesteri
www.nuoriso-orkesteri.fi
info@nuoriso-orkesteri.fi
www.facebook.com/nuorisoorkesteri
Hankkeen koordinaattori
Vesa Kankare
p. 0447111726
e. vesa(at)kankare.net