Jäänmurtaja seremoniaryhmä koostuu rummun, piccolohuilun ja fanfaaritorven soittajista. Näillä jokaisella instrumentilla on omanlaisensa ja toisiinsa lomittuva historia ja roolinsa erilaisissa tilanteissa ja tapahtumissa. Ryhmän repertuaariin on tavoitteena saada aikaiseksi niin liikkeessä tapahtuvaa vauhdikasta musiikkia kuin juhlavia fanfaareja vaikkapa häihin tai avajaisiin, tarvittaessa yhdistettynä liikkeessä tapahtuvaan soittoon.
Rummun soitolla on pitkä historia, mutta ensimmäiset nykaikaisen kaltaiset naruviritteiset marssirummut on tiettävästi yhdistetty fifen soittoon 1300-luvun Baselissa, Sveitsissä. Rummut ovat toimineet signalointivälineinä niin joukkoja ohjatessa, kuin kokoonkutsuissa esimerkiksi kirkkoihin. 1600-1700 luvuilla marssirumpu kehittyi edelleen nykyaikaiseen muotoonsa samalla löytäen tiensä myös konserttisaleihin. Tämän päivän sotilasmusiikissa käytetään pitkälti 1600-luvulta peräisin olevaa rakennetta.
Jäänmurtajan käytössä on jo aikaisempien hankkeiden myötä hankitut ainutlaatuiset suomalaisena käsityönä valmistetut perinteiset naruviritteiset marssirummut. Rummut ovat kevyet ja soinniltaan jämäkät. Rumpujen valmistaja Hannu Saari Saari-rummuista on yhdessä suomalaisen rudimentaalisen rummunsoiton parhaiden asiantuntijoiden kanssa suunnitelleet nämä rummut ja tätä mallia on pienennetty soveltumaan nuorten soittajien käyttöön. Rumpuja on käytettävissä eri kokoisia mikä mahdollistaa rummun kantamisen myös ryhmän ihan pienimmille soittajille. Yhdistyksellä on myös tyylikkäät mustat telineet rummuille lavaesiintymistä varten ja käsityönä tehdyt kuljetuspussit, jotka toteutettiin yhdessä Ekamin rannikkopajojen kanssa, näin tukien myös niiden osalta kotimaista käsityötä.
Marssiminen on pitkä perinne Kotkan ja Haminan nuoriso-orkesterille ja näitä rumpuja onkin nähty jo mm. Kotkan Meripäivien ja Haminan Elomarkkinoiden paraateissa, sekä Junior Tattoossa. Erikoisuutena rumpukalustoon on hankittu Kymenlaakson rahaston tuella myös Quad Tomit, jotka on näkyvämmin tunnettuja amerikkalaisten yliopisto-orkestereiden kuviomarssi ja rumpuryhmissä. Quad Tomit valmisti niin ikään Hannu Saari ja ne ovat äärimmäisen kevyet verrattuna kaupallisiin vastaaviin tuotteisiin ja taatusti ainutlaatuiset!
Modernin piccolohuilun ja rummunsoiton yhteyteen vahvasti liittynyt edeltäjä on fife. Fife on yksinkertainen korkeaääninen huilu, jossa alunperin on ollut vain kuusi sormitusaukkoa, näinollen tarjoten rajallisen valikoiman säveliä. Myöhemmin fife on kehittynyt nykyaikaiseen muotoon, jolla pystyy soittamaan myös kromaattisesti. Fifeä on sotilasmusiikin lisäksi käytetty paljon myös kansanmusiikissa.
Piccolohuilu, vaikka onkin sukua fifelle, on kuitenkin hieman erilainen soitin. Soittimet poikkeavat niin rakenteeltaan, soinniltaan kuin sormituksiltaan. Vaikka fifeä saa myös läppämekanismeilla, ei se kuitenkaan täysin vastaa piccoloa. Piccolo on kuitenkin riittävän samankaltainen soinniltaan ja soveltuu näin ollen erinomaisesti rumpuryhmän kanssa soitettavaksi. Samalla sen käyttö ryhmässä tukee huilunsoiton opiskelua. Hankkeessa on tarkoitus myös tutustua alkuperäiseen fifeen ja hankkia yksi sellainen huilunsoiton opettajan käyttöön ja siitä innostuneiden oppilaiden kokeiltavaksi.
Kotkan seudun musiikiopistossa piccolohuilun soittoa on opettettu jo pitkään, mutta opetushallituksen hankerahoituksen myötä opisto on saanut laajennettua huomattavasti lainattavissa olevien piccolohuilujen määrää, joiden avulla yhä useammat oppilaat pääsevät tutustumaan sen soittoon. Samalla hankkeessa saadaan käyttöön näyttävä rivi piccolohuilun soittajia. Piccolohuiluja on ollut käytössä jo useissa Kotkan ja Haminan Nuoriso-orkesterin piccolorumpuryhmän esiintymisissä, joita on nähty niin verkossa kuin myös konserttilavoilla. Piccolo kuuluu luonnollisesti myös olennaisena osana puhallinorkesterin konsertti ja marssikokoonpanoon.
Erilaisia fanfaari- ja metsästystorvia (Herald, Bugle) on käytetty signaloinnissa ja seremonioissa kautta aikojen. Alkuperäisissä torvissa ei ole lainkaan venttiileitä ja niiden sävelvalikoima on siten rajallinen. Toisaalta tämänkaltainen torvi on myös hyvin yksinkertainen valmistaa ja kevyt. Myöhemmin soittimen kehittyessä on lisätty venttiileitä sävelvalikoiman lisäämiseksi aina nykyaikasen trumpetin kolmeen venttiilin järjestelmään, jolla voidaan kromaattisen sävelvalikoiman ansiosta soittaa monipuolisesti musiikkia jazzista klassiseen. Fanfaaritrumpetit ja signaalitorvet ovat edelleen laajalti käytössä niin sotilaallisissa tapahtumissa, kuin niiden ulkopuolellakin. Häät, valmistujaiset ja muut juhlavat tilaisuudet saavat arvokkaan avauksensa fanfaaritrumpettien saattelemana.
Jäänmurtajahankkeen yksi merkittävimmistä hankinnoista on fanfaaritrumpetit ja signaalitorvet, joilla täydennetään soitinvalikoima vastaamaan hankeidean mukaista kokoonpanoa. Hankkeen myötä seremoniaryhmään saadaan mukaan yksinkertaisia signaalitorva kuusi kappaletta, sekä kuusi kappaletta upeita pitkiä venttiilikoneistolla varustettuja fanfaaritrumpetteja. Soittimet varustetaan myös Kotkan ja Haminan Nuoriso-orkesterin ilmeen mukaisilla lipuilla.